Над 200 регистрирани участника в I Национален форум „Ветроходство в Черно море” на 24 март

1345
0
Споделете

Огромен интерес към първото издание на Национален форум  „Ветроходство в Черно море” отчитат организаторите от ветроходна академия „Кор Кароли“. Над 200 са регистрираните по електронен път участници, очакванията са в неделя, 24 март, техният брой да се удвои и да изпълнят аулата на Икономически университет-Варна.

Форумът започва в 9:30 ч. и ще продължи до 17:00 ч., насочен е към широката публика и според домакините е подходящ за всички, тъй като ветроходството ще бъде представено в различните му аспекти като спорт, професия, хоби, терапия и екологично плаване в Черно море и България. Лекторите допълнително ще разкажат свои лични истории – как и защо са избрали плаването под платна, на какво учат и възпитават морето и ветроходството, за уважението и любовта…

Седмица по-късно, на 31 март 2019, форумът ще се проведе в София в аула „Максима“ на Национална спортна академия „Васил Левски”.

ПРОГРАМА НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ “ВЕТРОХОДСТВО В ЧЕРНО МОРЕ”, 24 март 2019 ВЪВ ВАРНА

9:30-10:00 ч.  Регистрация;

10:00-11:00 ч.

  1. Антоанета Георгиева: откриване на Форума;
  2. Стефан Методиев: ветроходството като изкуство и ветроходен туризъм в Черно морe;
  3. Калин Тодоров (ИУ-Варна): ветроходство сред младите;
  4. Павлин Надворни: какво е ветроходството в чужбина и България; как би могло да бъде у нас;

11:20-12:00 ч.

  1. Нели Александрова: ветроходно плаване по пълнолуние;
  2. Никола Попов: смисълът да правиш ветроходство; разликата между круизно и рейсърско ветроходство, високотехнологичен спорт ли е ветроходството и как една мечта да имаш ветроходна яхта в днешно време се сбъдва.
  3. Павел Енев (ТУ-Варна): ветроходство сред младите;
  4. Павел Дуков: защо има хендикaпна система във ветроходството и ползите от нея; монотипно каране или match race (особености); как се изгражда сплотен екипаж.

12:20-13:00 ч.

  1. Мариана Басарова: жените във ветроходство;
  2. Емил Кайкамджозов: срещата с д-р Васил Куртев; съпоставка между уиндсърфа и кайтсърфа, как се развива кайтсърфа в България и какви са тенденциите за тази нова олимпийска дисциплина (2024).
  3. Ива Йорданова (МУ-Варна): ветроходство сред младите;
  4. Д-р Васил Куртев: неизпълнена мечта във ветроходството; каква е разликата да плаваш сам и с екипаж и ветроходството-мореплаване или спорт.

14:00-14:40 ч.

  1. Лъчезар Братоев: как ветроходството от хоби става професия, лесно ли се прави яхтен бизнес в България, какви са трудностите и какво е да организараш една регата като празник за обществото.
  2. Анна Петрова (ВСУ): ветроходство сред младите;
  3. Стоян Георгиев: Черноморски шампионат юни 2019 (Румъния-България-Турция); защо румънците (по на север) развиват ветроходство с толкова бързи темпове; предимства на северното Черноморие.

15:00-15:40 ч.

  1. Проф. Камен Фильов: уважение във ветроходството и морето; тенденции в развитието на Световното ветроходство (World Sailing).
  2. Жулиета Иванова (ВВМУ-Варна): ветроходство сред младите;
  3. Светлозар Тенев: Черно море- най-добрият учител по ветроходство; ветроходството – морският шах; как и колко време се подготвя една ветроходна яхта за плаване и регата.

16:00-17:00 ч.

  1. Проф. Пенчо Гешев: ролята на НСА в развитието на ветроходството в България;
  2. Дончо Папазов: ветроходството- екология, икономика, журналистика или мореплаване;
  3. Валентин Енчев: Морска администрация и ветроходство;
  4. Антоанета Георгиева: закриване на Форума;