Лъчезар Братоев: Не очаквахме това класиране, много сме доволни

2821
0
Споделете

Както вече Ви информирахме, днес преди обед екипажът на 40-футовата яхта Vessy с шкипер Лъчезар Братоев и членове Борислав Борисов, Владимир Петров, Георги Николов, Максим Гасумянц, Николай Димов, Петър Кирязов и Панайотис Куруклис пресече финалната линия в Ла Валета и приключи българското участие в силната ветроходна регата Rolex Middle Sea Race. Предлагаме Ви коментар на шкипера Лъчезар Братоев от яхт клуб „Бавария яхтс” Варна:

„Много сме доволни от това, че финиширахме живи и здрави. С няколко дребни и по-големи поражения по яхтата, но изпълнихме целта, за която бяхме дошли на това състезание. За ветроходството тази регата е нещо като турнирите „Ролан Гарос” и „Уимбълдън” за големият тенис”, коментира шкиперът.

„Наистина, не сме очаквали да сме толкова добре в класирането (5-то място в клас ORC 6 и общо 20-то в ORC, както и 6-то място в клас IRC 6 и 29-то в IRC общо – бел.ред.), отдавам го и на големият брой отказали се екипажи. Много от тях не издържаха на силният вятър и огромните вълни, имаше и лодки изхвърлени на брега, счупени мачти и т.н.

Огромна е заслугата на Владимир Петров. Той има огромен опит и хиляди проплавани мили под ветрила по почти всички морета и океани. С него участвахме тук и преди три години, когато не успяхме да завършим. След като минахме Месина и част от екипажа видя 5-метровите вълни и силният вятър, започна да се прокрадва мисълта за отказване. Влади много помогна да ги успокоим и сега всички са благодарни за това решение да продължим и стигнем до финала. Въпреки болките в ребрата, въпреки всичко преживяно. Получихме поздравления от организаторите и съдиите. Много сме доволни от представянето си”, добави Лъчо Братоев.