Започна втора тренировъчна сесия за България в SSL Gold cup

1437
0
Споделете

В тренировъчния център на Star Sailors League Gold Cup, разположен в Грансон на швейцарското езеро Нюшател, започна втория тренировъчен лагер за български ветроходци. До 23 октомври тренировки на официалната лодка на състезанието (SSL One Design 47) ще провежда екипаж в състав: Борис Минков, Даниел Николов, Иван Георгиев, Ина Илиева, Йоан Колев, Мариела Николова, Мария Александрова, Радослав Гавраилов и Явор Колев. Това е втора тренировъчна сесия, след тази в периода 26-27 септември 2020 г., когато четирима български ветроходци плаваха с One Design 47 заедно със състезатели от няколко други нации.

Star Sailors League Gold Cup е представяна като Световно първенство по футбол, но има и елементи на футболната и баскетболна Евролига.

Форматът на SSL Gold Cup е с няколко квалификационни кръга в акваторията на Нюшател. Гонките са „наветрен-подветрен“ (windward-leeward), с участието на по четири екипажа.  Star Sailors League набира екипажи и от програмата на World Sailing за развиващите се нации (Emerging Nations). За да няма финансови пречки, лодките и сесиите за всички отбори са безплатни. Няма и такса за участие в SSL Gold Cup.

SSL One Design 47

Лодката е за девет души екипаж, еднокорпусна с фиксиран кил, без воден баласт, с асиметричен спинакер. Флотилията SSL One Design 47 е притежание на Star Sailors League, нито един отбор няма право да притежава собствена яхта. Кръговете на Star Sailors League Gold Cup са предвидени за 2021 г., но има вероятност да бъдат отложени за 2022 заради заради COVID-кризата и преместените за 2021 Олимпийски игри.