Второ издание на „Одесос Дженерали къп” (29-31 май 2020)

1192
0
Споделете

Прекрасната инициатива на „Одесос ригинг“, съвместно със „Дженерали България”, да обогати календара за ветроходни яхти в сегмента до 28 фута, ще има продължение и през 2020 г. Въпреки тихият отпор и отхвърляне на два пъти на заявката регатата да бъде включена в календара на БФВ.

„Първото ни предложение за „Одесос Дженерали къп” бе за първата половина на юли (първото издание бе 5-7 юли 2019 – бел. ред.), но от УС на БФВ ни отговориха, че тогава по традиция е Държавното първенство за класовете Conrad 25 и Melges. Тъй като в календара за 2020 г. няма място преди и след тези дати, второто ни предложение бе за 29-31 май. Решението на УС на БФВ е „организаторите на регата Одесос Дженерали Къп 2020 г. да предложат други дати за провеждане на проявата, поради съвпадение на предложените с Европейска Купа Лазер 28-30 май“, обясниха организаторите на регатата.

„Решихме да организираме и проведем „Одесос Дженерали къп‘2020” като частна регата заедно с яхт клуб „Кап. Г. Георгиев Порт Варна“ извън календара на БФВ в периода 29-31 май. Мотивите ни са няколко:

  • Седмица по-рано е Варна Ченъл къп (22-25 май) и участниците от Южното Черноморие могат да оставят яхтите си във Варна;
  • Седмица по-късно е регата Балчик-Посейдон (4-7 юни), също логистично удобство за екипажите;
  • Удобни дати са 25-28 юни‚ но тогава има съвпадение с регата „Черноморец“ в Бургас. Ние много ценим и уважаваме усилията на екипажите от този клуб и държим на тяхното участие. Точно тогава те са ангажирани с провеждането на тяхната регата;
  • Много държим на участието на екипажи от Русия, Румъния и Украйна. Тези страни имат огромен потенциал точно в Conrad 25 и яхти ORC до 28 фута;
  • Колкото до съвпадението на нашата регата и Европейска Купа Лазер – убедени сме, че Варненският залив предлага възможност за два полигона и няма вероятност флотилиите да се засекат.

В първото издание на „Одесос Дженерали къп” участваха 12 екипажа (Tornado, Phoenix, Zephyr, Algol, Aloha, Proxima, Albireo, White Wing, Nemo, Nunki, Impala и Blue Eagle).

Обява за състезание:

Notice of Race 2020 ODESSOS GENERALI CUP – BULGARIAN

Notice of Race 2020 ODESSOS GENERALI CUP – ENGLISH