Варна запазва рейтинга си като домакин на ветроходни прояви в Черно море

1397
0
Споделете

Две авторитетни ветроходни регати за килови яхти с участието на екипажи от държави в Черноморския регион ще се състоят във Варна в началото на лятото на 2019 г. Традициите на морската столица в организирането на празниците под платна, допълват богатата спортна програма на града в годината, в  която Варна е Европейски град на спорта.

Шестото издание на регатата, която през 2014-та сближи ветроходци и зрители на най-българския празник 24 май, тази година отново съвпада с периода, в който почитаме светите братя Кирил и Методий и изпращаме порасналите ни деца от ученическите чинове.  VI международна ветроходна регата „Варна Ченъл къп 2019”, организирана от Община Варна и яхт клуб „Бавария яхтс”, открива началото на активния състезателен сезон с атрактивни гонки в канала Море –  Езеро и събира яхти от България, Румъния, Украйна и Турция.

Почти месец по-късно, Варна ще приеме участниците в набиращото популярност тежко ветроходно състезание International Black sea championship. На 17 и 18 юни жителите и гостите на Варна ще с е насладят на майсторската и спираща дъха надпревара между екипажи от Черноморските страни. Варна е етапен град от регатата, организирана от Istanbul Offshore Racing Club, Odessa Racing Yacht Club, Black Sea Sailing Association–Romania, Морски клуб Балчик, яхт клуб Бавария яхтс Варна под патронажа на ветроходната федерация на Турция (Turkish Sailing Federation) и с подкрепата на кмета на Истанбул.

След отменянето на Tall ship по независещи от нас обстоятелства, домакинството на етап от International Black sea championship’2019 затвърждава рейтинга на Варна като организатор на ветроходни прояви в Черно море.