Българин сред кандидатите в управлението на IODA

1606
0
Споделете

Представител на българското спортно ветроходство е с големи шансове да бъде номиниран за президент на IODA (Международната асоциация на клас Optimist). Зад кандидатурата на Станислав Касъров до този момент стоят над 20 национални класни асоциации.

За номинирането за Президент на IODA e необходимо кандидатът да бъде предложен от най-малко два члена на Асоциацията. През последните години Станислав Касъров е бил канен неколкократно да се включи в ръководството на клас Optimist, но той е отклонявал предложенията поради ангажиментите си като Президент на Международната асоциация на клас 470, както и лична и професионална заетост.

Ползите за ветроходството в България, ако Касъров бъде избран ще бъдат безспорни. В неговата визия за Optimist,  Източна Европа е един от целевите райони за развитие на класа. Това би увеличило възможностите за провеждането на клиники за състезателите, клиники за обучение на треньорите, съвместни лагери, привличане на водещи треньори за работа с нашите отбори, провеждане на прояви на IODA в България и др.
Станислав Касъров е роден на 8 октомври 1970 г. Дългогодишен състезател на ЯК „Порт Бургас“ в класовете Optimist, Cadet, Finn, Laser, 470 и ¼-тонник. Международен съдия по ветроходство от 2005 г. Президент на БФВ в периода 2005-2009, президент на  Международната асоциация на клас 470 от 2008 до 2016 г.

Международната асоциация на клас Optimist е основана през 1965 г. В момента президент на IODA е Питър Баркли (Перу).