Без спорт до 13 май…

936
0
Споделете

По предложение на Министерския съвет и въз основа на Конституцията, Народното събрание удължи до 13 май извънредното положение заради разпространението на COVID-19. То бе въведено с решение на парламента на 13 март и първоначално беше до 13 април. “За” удължаването бяха 122 депутати, “против” – 47 , въздържаха се седем народни представители.

Това означава, че спорт в България няма да има минимум до 13 май, в т.ч. първите три регати за детски и олимпийски класове от календара на БФВ за 2020 г.: XXXX регата „Бриз“ във Варна(16-19 април), регата „Несебър“ (24-26 април), регата „Порт Бургас – Бургаска ветроходна седмица“ (29 април-3 май).

Тези три състезания (в нормални условия) бяха важни за определяне на Националните ранглисти по класове, на база на които се определят съставите на националните отбори за Световни и Европейски първенства. Както вече ви информирахме, Международната класна асоциация IODA отложи 2020 Optimist European Championship в Талин през юни и Optimist World Championship в Рива дел Гарда през юли, като новите дати ще бъдат обсъждани евентуално в средата на април.

Липсата на нормална подготовка от средата на март насам, както и психологическите реакции у младите състезатели и техните родители, следствие на изолацията и мерките на извънредното положение, едва ли ще позволят нормално провеждане и на регатите през май и юни, коментираха в лични разговори ветроходни дейци и специалисти.

Междувременно, във връзка с въведеното извънредно положение в България и усложнената епидемична обстановка, както и затрудненото финансово положение на спортните клубове-членове на БФВ, крайният срок за плащане на годишния членски внос се отлага до 30 юни 2020 г.

Снимка: London Corinthian Sailing club