Ангел Лингорски: Възстановихме Kaliakria Cup, за да могат хората да карат

3003
0
Споделете

На 20 и 21 юни акваторията пред Балчик ще се изпъстри отново с разноцветни платна – 12 години след първото издание на емблематичната ветроходна регата за килови яхти Kaliakria Cup и 6 години след Poseidon – Kaliakria Cup, Ангел Лингорски и Морски клуб Балчик организират заедно Kaliakria Cup 2020. Надпреварата е за класовете ORC, IRC и Conrad 25, програмата предвижда гонки windward/leeward (банани) в събота и иншорна гонка в неделя. Идеологът на регатата, а от няколко месеца собственик и шкипер на яхтата One Spirit Ангел Лингорски бе любезен да отговори на няколко наши блиц въпроса:

12 години след първото издание, какво Ви провокира да възстановите регатата?

В никакъв случай не е от криза на третата възраст (смее се!). Започнахме да го обсъждаме още през април с екипа, с който работехме в началото. Идеята бе да обогатим календара за килови яхти у нас и в съседните страни, провален поради пандемията и ограничителните мерки за Covid-19.

Днес пада забраната за северните съседи. Има ли интерес от страна на екипажи от Румъния?

Към днешна дата има заявки от три екипажа – SetSail, новият Swan и още една. Очакваме до събота да станат повече.

Още в началото вдигнахте неимоверно летвата в рейс мениджмънта – журналисти от централни медии, социална програма, етапи. Какво да очакваме сега?

Ще бъде малко по-скромно, но сме се постарали да улесним екипажите – няма да има такса участие, приставането в Марина Балчик ще е безплатно, за събота сме предвидили парти „Kaliakria Cup Reloaded” с участието на рок-група и любимият на повечето ветроходци глас Доби. Лично аз ще приготвя паеля с морски дарове. Постарали сме се Съдийската комисия да бъде осигурена с всичко необходимо. Така че приемам критики само, ако на някого не му хареса паелята (смее се!).

Вече сте и от „другата страна“ като шкипер. Има прецедент у нас от преди няколко години главен съдия да вдига купата, но още няма такъв като спонсор и организатор. Какви са амбициите?

Като спонсор и съорганизатор с Морски клуб Балчик – мисля че сме осигурили нормалното провеждане на регатата. Като шкипер… нормално е да имаме амбиции, но сме млад екипаж и още трупаме опит.