Алекс Томпсън се оттегля от Vendée Globe

831
0
Споделете

Британският ветроходец Алекс Томпсън, шкипер и единствен член на екипажа на яхта HUGO BOSS, обяви че се оттегля от Околосветската Vendée Globe, стартирала на 8 ноември. Считаният за един от претендентите за краен успех уелсец се отправя към Кейптаун, Южна Африка след повреда на десния рул на своята HUGO BOSS в петък вечер.
След като през последната седмица Томпсън поправя пукнатини по надлъжния набор в носа на лодката си, повредата в руля дойде точно когато той навлизаше в Ревящите четиридесет. Там, където според проектантите неговата IMOCA последно поколение трябваше да е най-добра.

След последната повреда и взетите от Томсън и бреговият му екип мерки, скоростта на HUGO BOSS падна до 10-11 възла и 15-то място на 752 морски мили зад лидера Чарли Далин(Alicia). Днес следобед той е бил на около 1600 морски мили до Кейптаун.

В краткото изявление на екипа се казва: „След оценка на ситуацията днес, решихме да се оттеглим и да се насочим към Кейптаун.”

Алекс Томпсън: „За съжаление ремонт не е възможен и приемаме, че това ще бъде краят на състезанието за нас. Аз самият, моят екип и нашите партньори, разбира се сме дълбоко разочаровани. Вярваме, че най-доброто предстои”.