Олеква ли клубната принадлежност след ДП ORC/IRC 2020?

554
0
Споделете

Завършилото на 13 септември Държавно първенство по ветроходство за килови яхти в класовете ORC и IRC се определя като интересно и интригуващо по разкази на участници и очевидци. От страни погледнато, без да си там, също. Дори и само факта, че две от новите яхти в БГ флотилията „разбъркаха картите“ и се наместиха в челната тройка.

Бегъл поглед върху екипажните списъци обаче отваря една нова (по-скоро, добре забравена стара) тема за размисъл. Необходимо ли е участващите, не само в Първенството, а и във ВСИЧКИ регати от Държавния спортен календар на БФВ, да бъдат картотекирани? Формално погледнато, Законът за спорта го изисква(л). Какъв е смисълът обаче да картотекираш непрофесионални спортисти, хора на по 40-, 50-, 60-, дори и над 70-годишна възраст, които упражняват хобито си? Да не говорим за безсмислените медицински прегледи. Които само могат да докарат беля на подписалите ги медицински лица.

От участващите 26 екипажа, на пръстите на едната ръка се броят тези, в които състезателите са 100% клубни членове на организацията, която представляват. Останалите представляваха амалгама, пъстър калейдоскоп, смесица и т.н. от няколко клуба. Този факт навежда към идеята повече към Teams, отколкото към Clubs. Така, както преди два сезона успешно работи (уви, за кратко) моделът Team Sea Steps.

Както често казва мой много добър приятел, видял 2 и 200: „По света киловите яхти дават, а не получават за ветроходството в страните си“. По тази схема, може би и нашето килово ветроходство (задължително с ОБЩИ усилия) ще стане по-интересно, а защо не и продаваемо. А не да се събират от клубовете точки за ОЧЗ*.

—————-

*ОЧЗ – Организация на чудовищата и злодеите (Monsters And Villains Organization – M.A.V.O.) е мощна мафиотска групировка от анимациония сериал „Приключенията на мечето Ръкспин“, ръководена от злодея Куелър.

Снимка: Десислава ТАСЕВА